Zašto moj pas ima probleme s ušima?

Jeste li primijetili da se pas češe po uški? Jeste li primijetili crvenilo ili iscjedak? Za razliku od ljudi koji najviše pate od upale srednjeg i unutarnjeg uha, ljubimci imaju najčešće probleme  s  upalom vanjskog zvukovoda (otitis externa). Znakovi ove bolesti su : trešenje glavom, iscjedak, neugodan miris i stalni svrbež.

Što uzrokuje upalu vanjskog zvukovoda ?

Upala vanjskog zvukovoda je uglavnom uzrokovana  ušnim grinjama (Otodectes cynotis). Ova grinja je mali paučnjak koji živi u vanjskom zvukovodu, uzrokuje upalu i nastanak smeđih naslaga.

Strana tijela poput klasa  u zvukovodu su čest problem ljeti , a što može dovesti i do vrlo ozbiljnih posljedica jer klas može oštetiti i bubnjić.

Lokalizirane alergijske reakcije mogu biti također uzroku upale zvukovoda. U većini slučajeva, češanjem ljubimac u rane unosi bakterije i gljivice koje značajno otežavaju liječenje. Kao i kod svih ostalih bolesti, ključ uspjeha je rana dijagnoza i prikladno liječenje. Primijetite li slične znakove u vašeg ljubimca važno je da nam se odmah obratite.