Kada naš ljubimac ima problema s težinom?

Pretilost je nažalost, vrlo čest poremećaj u naših ljubimaca. Iako postoje rizični čimbenici poput pasmine i dobi na koje ne možemo utjecati, nemojmo zaboraviti da za  pretilost možemo biti odgovorni i mi sami. U tome ćemo vam svakako pomoći, a evo i nekih važnih činjenica o kojima trebate razmišljati.

 Ponajprije moramo  poznavati razloge koji dovode do pretilosti kao i opasnosti koje slijede.

Seniori psi i mačke (10+godina)  imaju povećani rizik u odnosu na mlade životinje. Veći je rizik za odrasle pse velikih pasmina. Iako trenutno vaš ljubimac nije pretio vrlo je važno da pripazite. pouzdano je dokazano  da pretile životinje  imaju kraći životni vijek te češće obolijevaju od bolesti zglobova, srčanih bolesti, bolesti dišnog sustava i dijabetesa.

 

Odaberite prikladnu hranu

Hranimo li ljubimca visokokvalitetnom hranom koja sadrži prikladnu količinu kalorija i podvrgavamo ga vježbi nećemo se susresti s problemom pretilosti   Treba li vaš ljubimac promijeniti hranu tada vam preporučamo da mu ponudite hranu :

– koja sadrži manji udio masti

– koja sadrži veći udio vitamina i minerala

– koja sadrži veći udio proteina

-hranu koja sadrži karnitin

-hranu koja sadrži veći udio vlaknine

 

Pratite količinu unesene hrane

 

Količina hrane koju će unijeti ovisit će o vrsti hrane te  aktivnosti. Važemo li našeg ljubimca tjedno  tada moramo znati da  uspjeh u smanjenju pretilosti znači gubitak  koji se kreće  od 0,5 do 1%  tjelesne težine.

Povećajmo aktivnost ljubimca

 I na kraju, imate li nedoumice , riješite ih s nama.