Kada pas ima probleme sa štitnom žlijezdom?

Hipotiroidizam  je česta bolest pasa, a katkad i mačaka uzrokovana nedovoljnim lučenjem hormona od strane štitne žlijezde.  Na ovu bolest najčešće posumnjamo kod pretilih životinja koje gube dlaku i imaju probleme s kožom.

Zašto nastaje ova bolest?

Štitna žlijezda je mala žlijezda koja se nalazi pored grkljana u vratu. Njen rad nadzire hipofiza koja luči hormon TSH odgovoran za stimulaciju rada štitne žlijezde.  Količina ovog hormona ovisi o količini hormona štitne žlijezde u krvi.  Tako hipofiza proizvodi više hormona ukoliko je razina hormona štitne žlijezde niska i obrnuto. Smatra se da gotovo u 95% slučajeva ovakvo stanje nastaje zbog uništenja štitne žlijezde  i to od strane vlastite obrane, kao i zbog nagomilavanja masti ili pak nastanka tumora.

Tko najčešće obolijeva?

Od hipotiroidizma najčešće obolijevaju psi srednje dobi (od 4 do 10 godina) i srednjih do velikih pasmina  Psi minijaturnih pasmina rjeđe obole.  Učestalost je značajno veća u goldenretrivera, dobermana, irskih setera, šnaucera, jazavčara, koker španijela i erdel terijera.  Učestalija je pojava u steriliziranih kuja.

Kakvi su znakovi bolesti?

Znakovi bolesti mogu biti različiti i prikazani su u tablici:

Znakovi Postotak pasa koji pokazuju znakove
Pospanost 70
Gubitak dlake 65
Debljanje, pretilost 60
Suha i neuredna dlaka, pretjerano linjanje 60
Hiperpigmentacija kože 25
Osjetljivost na hladnoću 15
Usporeni rad srca 10
Visoka razina kolesterola u krvi 80
Anemija                50

 

Kako možemo dokazati bolest?

Postoji nekoliko testova koji se mogu upotrijebiti, a među njima je određivanje  T4 hormona, slobodnog T4 hormona i TSH hormona.

Kako se liječi?

Kada se pouzdano dokaže, ovo stanje se liječi dodatkom sintetskog hormona.  Trajanje liječenja i doza ovise o  odgovoru na lijek. Najprije se daje standardna doza, a potom  nakon određivanja razine, doza se prilagođava. Ubrzo nakon  prikladnog liječenja stanje se poboljšava i brojni znakovi bolesti nestaju.